La barna spille

En skoleklasse har gymtime på fotballbanen. Foto: Øivind Haug

Foto: Øyvind Haug

I Norge har vi vist at vi tar smittevern på alvor. Vi har holdt avstand, vasket hender og stilt opp for hverandre i den pågående korona-epidemien, slik at færrest mulig blir smittet. Sakte med sikkert åpner landet opp. Elevene er tilbake på skolen. Vi kan reise både på hytta eller ferie i Danmark og gå på treningssenteret eller til frisøren. Og Eliteserien har begynt å spille fotballkamper.

I flere måneder har idrettslagene vist at de tar smittevern på alvor. De har passet på at anleggene ikke ble samlingssteder når alt ble stengt ned. De har gjennomført treninger med strenge smittevernstiltak. LSK hjalp mange klubber på Romerike da de valgte å dele alternative treningsopplegg for ungdom i perioden da alle måtte trene alene.

Forrige uke ble et notat fra Helsedirektoratet og FHI gjort kjent gjennom media. De anbefaler at det ikke gjøres en ny vurdering om ytterligere gjenåpning av idretten før 1. september. Mens toppfotballklubber har fått startet opp, er det fortsatt forbudt for barn og unge å spille seriekamper og turneringer. Fotballspillere over 20 år som ikke spiller i de øverste divisjonene kan heller ikke ha vanlig fotballtrening.

I fotballen møtes nær 400 000 spillere – barn, ungdom, unge voksne og godt voksne. Om lag 150 000 mennesker stiller opp som frivillige. Fotballen er ikke bare konkurranse og moro. Fotballen er også en arena der barn og unge føler trygghet, tilhørighet og mestring, og en viktig arenaen for integrering og likeverdig deltakelse i samfunnet. For utsatte og sårbare barna er fotballen og fellesskapet den representerer kanskje noe av det aller viktigste. Når fotballen svekkes, svekkes fellesskapet.

Det er uforståelig for oss at voksne nå kan gå på utesteder og sitte rundt bordene og drikke til klokka 03 om natta. Badestrendene er overfylte. Men Selma (9) og Moa (15) får ikke lov til å spille fotballkamp. I Danmark, som også har lave smittetall, er det nå åpnet for at man kan ha kamper med maks 50 personer til stede. Smittevern skal fortsatt gjelde, og idretten har vist at de er gode på å håndtere dette.

Våre barn- og unge har betalt en høy pris ved å sette fritid og ungdomstid på vent. Den kommer ikke tilbake. Når samfunnet skal åpnes opp, er det viktig at de unge prioriteres også, ikke bare næringslivet. Vi har ikke råd til større frafall i idretten, eller flere klubber som blir svekket. La idretten planlegge for sesongstart i august.

av Sten Magne Berglund, fotballpappa og leder Lillestrøm AP Anita Patel, fotballmamma og gruppeleder Lørenskog AP Roger Evjen, fotballpappa og kommunestyrerepresentant for AP i Aurskog-Høland Lars Martinussen, fotballpappa og kommunestyrerepresentant for AP i Rælingen